Bliv landmand i (noget af) din fritid

IMG_6716.JPG

Vi er sgu blevet landmænd. Ikke bare os, men hele vores kollektiv. For vi har købt en andel i nogle fuldstændig afsindig nuttede kalvetyre, som vi er med til at passe. De går rundt fem minutter fra os i Ermelunden i Gentofte og har det så djævelsk lækkert. Tre kalvetyre på et kæmpe grønt område, hvor de ikke behøver andet mad, end det der vokser op af jorden. Sammen med en gruppe af kvægpassere har vi så fået tildelt en uge, hvor vi skal passe dem. Dvs. besøge dem hver dag og tjekke, om de har vand, og om de har det godt og ser sunde og raske ud. Når de så en dag er modne til slagtning, får vi en andel af kødet. Økologisk kød, der er så bæredygtigt, som den slags nu kan være. For der er nemlig en række fordele ved at have kvæg på den her måde:

Kødet er økologisk, og dyrevelfærden kunne ikke være højere

Dyrene går i områder med meget vegetation, som de kan holde nede på naturlig vis. På den måde behøver kommunen ikke bruge forurenende maskinkraft på det.

Deres kokasser er for det første økologiske og derfor ufarlige for jorden og grundvandet. Og så er der insekter, der yngler i kokasserne, som bliver til afgørende føde for fuglene. Derfor er det en måde at holde biodiversiteten i balance.

Det giver os ”landmænd” en tiltrængt mulighed for at se vores aftensmad i øjnene, så at sige. For vi mennesker mangler en forståelse og respekt for den mad, vi indtager. Og den bedste måde er altså at være med til at passe den.

IMG_6698.JPG

Få en andel i nærheden af dig

Det er Gentofte Kvægpasserlaug, der har startet andelskonceptet i samarbejde med Gentofte Kommune, og der går også tyrekalve rundt og hygger sig ved Gentofte sø. Alle, der er interesserede i få en andel og være med til at passe dyrene, kan melde sig ind i foreningen Genko.

Men bor du ikke lige i Gentofte eller omegn, er der også andre måder at få udlevet dine landmandsdrømme. Et af mine yndlingsprojekter hedder Andelsgaarde og er en efterhånden ret stor andelsforening, hvor medlemmerne betaler 150 kroner om måneden for så at være en del af og støtte økologiske landbrug rundt i landet. Med pengene køber foreningen nemlig gårde og dyrker bæredygtige råvarer, og som medlem kan du enten vælge at deltage aktivt ved at passe afgrøderne, holde gårdene ved lige og komme til sociale aktiviteter, eller du kan være passivt medlem og bare støtte et bæredygtigt projekt, der omlægger konventionelle landbrug til økologiske. Lige meget hvad får du med medlemskabet adgang til de mest miljøvenlige og sunde råvarer, der kan dyrkes. Og så har du altid lov til at besøge gårdene og få en naturoplevelse. Genialt!

Det er samme tanke, der ligger bag Landbrugslauget, Fællesgro og andre andelsforeninger, der dyrker økologiske råvarer. Så søg efter noget i nærheden af dig!